Gulvrenovering

Gulvrenovering benyttes til at få gamle trægulve tilbage til oprindelig stand. Oftest benyttes en gulvafslibning som giver nyt liv til det gamle trægulv. En afslibning fjerner nænsomt gulvets overfladebehandling og ca. 1 mm af selve trægulvet.

Hvordan udføres en gulvafslibning

Til afslibning benyttes en gulvsliber (gulvslibemaskine) som med sandpapir fjerner den gamle overflade. Der startes med en grovkornet sandpapir som skiftes til finere og finere, for til sidst at skabe den rigtige finish med den helt fine sandkorn. Når trægulvet står ‘trærent’, det vil sige helt unden overfladebehandling, så kan der påføres en ny gulvbehandling.

Gulvrenovering

Med en gulvrenovering kan det være nødvendigt at udskifte eller reparere trægulvet. Her kan det tilrådes at benytte en gulvlægger eller en tømrer, som kan udskifte gulvet. En udskiftning er ikke altid nødvendigt og vil også være en dyr fornøjelse. Et massivt trægulv kan hurtigt løbe op i over kr. 1000 pr. m2 og det er endda uden arbejdslønnen til en gulvlægger.

Gulvafhøvling eller gulvafslibning

I særlig ekstreme tilfælde kan en gulvafhøvling være nødvendigt, her går gulvmanden grovere til værks og fjerner flere millimeter af selve overfladen. Det er sjældent nødvendigt, men er træet undermineret af borebiller eller skadet af mange års brug, så er det en mulighed. Men det er også sidste chance i mange tilfælde, og her er næste skridt at købe et helt nyt trægulv. Der findes mange gulvløsninger ved anskaffelse af et nyt trægulv, hvor træsorter og gulvtype skal overvejes.

Gulvlægning og nye trægulve

Det er dyrt af udskifte det gamle trægulv og ikke altid nødvendigt. Ofte kan det gamle trægulv få sit nye liv tilbage ved en afslibning eller afhøvling. Men er processen så langt, at sidste mulighed er køb af nye trægulve så kontakt eventuelt en gulvlægger. Han kan hjælpe dig med valg af træsort:

Skandinaviske træsorter:

 • Fyr
 • Gran
 • Eg
 • Bøg
 • Ask
 • Birk
 • Lærk

Eksotiske træsorter

 • Merbau
 • Jatoba
 • Teak
 • Wenge

Hvilken træsort man vælger afhænger naturligvis af smag og behag. Boligens interiør, arkitektur, møbler og kunst på væggene må matche med det ny gulv. Dansk arkitektur og skandinaviske træsorter er altid i harmoni. Design og indretning af danske hjem er næsten altid med udgangspunkt i de lyse skandinaviske træsorter. Her er tradition og kultur en del man også hvilke byggematerialer der har været anvendt i generationer.

Gulvtyper der matcher

For det første må man bestmmer hvilken gulvtype der ønskes. Klinker, fliser, marmor, vinyl, linoleum eller trægulve. Der er nok at vælge mellem og i bund og grund handler valget af slidstyrke og holdbhed. Og er er de massive plankegulve den mest holdbare løsning, hvor hele gulvet er massivt.

Planke- og parketgulve

De massive trægulve er typisk fyrretræsgulve, egetræ eller douglas. Næst stærkest er parketgulve som oftest er bøg eller ask. Stavparket er udført i stave som lægges ved siden af hinanden og dermed skaber en helhed. Lamelgulve er den nyeste type trægulve som er sammensat af 3 stykker træ. Nederst er der krydsfiner, mellemst 2. kvalitet træ og øverst et
finér lag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *